Symptomer ved kikhoste
- Kikhoste smitter ved dråpesmitte i forbindelse med hosteanfall. Den smitteførende perioden varer ca. 3 uker fra symptomdebut og smittsomheten er størst de første 1-2 ukene når symptomene er uspesifikke.
- Forkjølelseslignende symptomer med hoste og rennende nese i ca. 1-2 uker.
- Deretter en sykdomsperiode med kraftige hosterier med kiking (kraftig innpust etter hosteanfall), eventuelt brekninger eller oppkast. I denne perioden er man mindre smittsom.
- Anfallene varer i flere uker, med sykdomsforløp opp til 2-3 måneder.
- Kiking er mindre vanlig hos de minste spedbarna, vaksinerte personer og voksne.
Råd ved utbrudd av kikhoste
- Følg anbefalingene om vaksiner i barnevaksinasjonsprogrammet til de anbefalte tidspunktene.
- Spedbarn er mest utsatt for alvorlig sykdom. Familier med spedbarn bør begrense besøk av personer som har forkjølelsessymptomer.
- Det er av stor betydning at alle foreldre får vaksinert sine barn mot kikhoste i henhold til barnevaksinasjonsprogrammet. Vi vaksinerer mot kikhoste først og fremst for å beskytte de helt små barna.
- Vaksinene gis ved 3, 5 og 12 måneders alder. Det er en viss beskyttelse allerede etter første dosen med vaksine. Man får boosterdose i 2. og 10. klasse.
- Dersom det påvises kikhoste i nærkontakter (foreldre, søsken) til uvaksinerte spedbarn, bør kontaktene gis antibiotika slik at man reduserer smittefaren mest mulig. I enkelte sjeldne tilfeller kan det være aktuelt å behandle spedbarnet forebyggende med antibiotika, men dette må drøftes i den enkelte situasjon ut fra den konkrete smitterisikoen.
- Gravide tilbys gratis kikhostevaksine for å beskytte det nyfødte barnet.
- Voksne anbefales oppfriskningsdose av kikhoste hvert 10. år.
-
- Ha lav terskel for å oppsøke lege ved luftveissymptomer hos spedbarn under 3 måneders alder.
- Kikhoste ligner på andre forkjølelser første uken, før den kraftige hosten starter. Kraftig hoste kan være kikhoste, og kontakt med lege må vurderes. Ved påvisning av kikhoste kan antibiotikabehandling som startes i løpet av de første 3 ukene mildne og forkorte sykdomsforløpet. Sykdommen går til slutt over av seg selv, så behandling med antibiotika er ikke strengt tatt nødvendig.
Kikhostesmitten kan ikke fjernes fra befolkningen. Vi må regne med at det alltid vil finnes et stort antall barn og voksne som skiller ut smittestoffet. Dessuten er pasientene mest smittefarlig før vi vet at de er smittet. Det vil derfor ikke ha noen effekt å forsøke å isolere personer som har fått påvist kikhoste. De kan gå på skole, barnehage og jobb som vanlig når de har tilfrisknet, eventuelt 5 dager etter oppstart av behandling.
- Det er i utgangspunktet ikke nødvendig å være borte fra barnehage, skole eller arbeid i en mulig inkubasjonsperiode eller i påvente av prøvesvar, dette vil være avhengig av f.eks. feber og allmenntilstand.
- Ved behandling tidlig i sykdomsforløpet (første to-tre uker etter symptomdebut) blir pasientene vanligvis smittefri fem dager etter igangsattbehandling, og barn bør derfor holdes hjemme fra barnehage og skole i denne perioden.
- Ved behandling senere i sykdomsforløpet vil smittsomheten være betydelig mindre, og barn kan derfor gå i barnehage eller skole dagen etter igangsatt behandling.
- Friske nærkontakter som settes på profylaktisk behandling trenger ikke å være hjemme fra barnehage eller skole.
-
- Om man er nærkontakt til en kjent smittet, og det finnes andre i husstanden som er uvaksinert, eller delvis vaksinert under 2 år, eller andre uvaksinerte uansett alder som har astma, hjertefeil, nedsatt immunforsvar, så har det en verdi å teste seg tidlig for kikhoste mtp. smittsomhet, vurdering antibiotikabehandling og evt. vaksine til nærkontakter.
Gode hostevaner kan begrense smitte fra luftveiene
- Forsøk å unngå å hoste eller nyse direkte på andre. Prøv å hoste/nyse i et papirtørkle (som du kaster etterpå), eller i albuekroken.
- Håndvask med såpe og vann kan forebygge infeksjoner av ulike bakterier og virus, og er spesielt viktig før tilberedelse eller inntak av mat, og etter toalettbesøk. Dersom såpe og vann ikke er tilgjengelig, er alkoholbasert hånddesinfeksjon et alternativ.
Vaksinering av nærkontakter og sårbare grupper vil bli prioritert i første omgang, grunnet begrenset antall vaksiner på nasjonal basis.
Kommuneoverlegen i Høylandet